“Geef het volk brood en spelen”

De oude Romeinen wisten het al; om het volk tevreden te houden waren twee zaken nodig. De buiken moesten worden gevuld en het volk moest vermaakt worden. Dat zorgde ervoor dat de aandacht kon worden afgeleid van werkelijk belangrijke vragen/problemen.

Burgers van nu kiezen zelf

Nu zo’n tweeduizend jaar later gaat het er heel anders aan toe. Burgers zijn mondig geworden en kunnen zelf keuzes maken over hun voeding en over hun vermaak. Althans dat zullen velen beweren. Ik zeg dat het nu nog erger is dan destijds, en dat het ‘brood en de spelen’ wat wij voorgeschoteld krijgen, ons verhinderen om ons ware potentieel wat we als mensheid bezitten, te benutten. Of dit nu een bewuste keuze is van een ‘duistere elite’ om het volk ‘dom’ te houden, weet ik niet. Er zijn complot theorieën die dit beweren. Ik waag me daar niet aan, omdat het voor de oplossing ervan niets uitmaakt.

Gezondheid is veel meer dan ontbreken van ziekten

In mijn werk ondersteun ik mensen bij het herwinnen van hun optimale gezondheid. Optimale gezondheid gaat voor mij veel verder dan het ontbreken van ziekten. Ik ben ervan overtuigd dat we met meer en vooral plezierig bewegen, ontspanning en goede voeding een veel hoger energieniveau kunnen halen dan wat we nu gemiddeld hebben. In dit artikel zal ik proberen aan te tonen dat de voeding die wij tot ons nemen, zowel fysiek als mentaal, ons ‘in slaap’ houdt. En dat ‘wakker worden’ ongelofelijk simpel is. Radicaal andere keuzes voor je fysieke en mentale voeding geeft je veel meer energie. Zodat je veel beter in staat bent om datgene te kiezen wat goed voor je voelt. Je bent veel minder afhankelijk van politiek en multinationals, waarvan we ons nu afhankelijk opstellen. Stel je toch eens voor dat mensen echt mondig worden, of nog beter, zich echt gaan verenigen in hun streven naar ‘een betere wereld’.

Brood wat energie kost…

Eerst over de ‘brood’ component. Voeding is datgene dat groeit, bloeit, loopt, vliegt of zwemt. Voeding komt niet uit een fabriek. Althans dat zou zo moeten zijn. Het grootste gedeelte van onze huidige voeding komt echter wel uit een fabriek en bevat veel teveel suiker en allerlei andere ongezonde toevoegingen. Om over de diverse schandalen nog maar te zwijgen. Zonder nu een technisch verhaal weer te geven (daar is genoeg over te vinden) beginnen bewijzen zich op te stapelen, dat de voedingsmiddelenindustrie ons welzijn/welbevinden op zijn minst niet bevordert. Waarbij niet vergeten moet worden dat de communicatiebudgetten die deze industrie heeft, om ‘tegenonderzoeken’ te laten publiceren en berichten zoals deze te laten ontkrachten, enorm zijn

Media als nieuwe ‘spelen’

Dan ‘de spelen’ component. We zijn ons er lang niet altijd van bewust, maar alles wat tot ons komt via onze zintuigen, heeft direct invloed heeft op ons energieniveau. Langdurige stress leidt tot verhoging van onze cortisol spiegels wat een aanslag is op ons energie niveau. En stress; daar hebben we voldoende van; heden ten dage. We worden overspoeld via TV, media en internet met wat er allemaal mis is op de wereld. Aan het overgrote deel van deze ellende kunnen we niets doen, maar als we het ons aantrekken, verlaagt het wel ons energieniveau. Dit is geen oproep tot onverschilligheid voor de ellende van de wereld, maar je kunt je afvragen of jouw zorgen erover iets bijdragen aan de oplossing ervan. En of je jezelf dus hele dagen bloot wilt laten stellen aan deze ellende door 24 uur per dag online/bereikbaar te zijn. Al zou je maar een half uurtje per dag echt voor jezelf nemen en lekker ‘onbereikbaar’ zijn; dat doet al wonderen voor je energieniveau.

The threadmill…

Dan kom je na een dag hard werken samen als 2 verdieners thuis (want de hypotheek en de 2e auto, de kinderopvang en de minimaal 2-3 vakanties per jaar moeten wel betaald worden natuurlijk) en ben je wel toe aan wat ‘ontspanning’ (en heb je vaak ook geen zin om nog gezond te gaan koken). In plaats van een energiegevende activiteit te kiezen, zoals even lekker wandelen in het bos/park of een korte meditatie, is ons energieniveau zo laag dat we gemakkelijk ‘kiezen’ voor TV/internet. Ook daar worden we bestookt met een groot deel ellende of redelijk stompzinnig ‘vermaak’. Sowieso met ongelofelijk veel reclame voor- je raadt het al – diezelfde ongezonde producten die je energie niveau verlagen. We kijken overigens al gemiddeld zo’n 3 uur per dag TV. Is het altijd ‘slecht’ om te kiezen voor een avondje TV? Nee; niet als het een bewuste keuze is. Maar hoe vaak komt het niet voor dat je een hele avond zinloos naar dat kastje hebt lopen turen en/of lopen zappen? En waarom stop je daar niet mee dan? Omdat je meegezogen bent en niet voldoende energie hebt om er weerstand aan te bieden en bijvoorbeeld dat goede boek te gaan lezen waar je eigenlijk veel meer zin in hebt.

Oplossing simpel; echter niet altijd gemakkelijk…

Is het nu allemaal zo negatief? Nee; eigenlijk helemaal niet. De oplossing is ongelofelijk simpel, doch niet altijd even makkelijk. Bij de supermarkt is er niemand die voor jou die kar volgooit met ongezonde, suikerrijke producten met amper voedingswaarde en zegt dat jij die MOET kopen. Daar heb je zelf dus enorm veel invloed op. En op je TV/smartphone zit een uitknop… Er is niemand die je verplicht om naar onzinnige programma’s te gaan zitten kijken. Tegelijkertijd weet ik uit eigen ervaring dat het bovenstaande ‘aanpakken’ simpeler gezegd is, dan gedaan. Ik heb ook jaren lam op de bank gelegen met zak chips omdat ik zo moe was van de gedane arbeid die dag. Kijkend naar ongelofelijke onzin of ellende waar ik niks aan kon doen, maar die me wel raakte. Dat ik het niet meer op kon brengen datgene te doen wat wel goed voor me was en me steeds slechter begon te voelen, wat weer aanleiding was voor nog ongezonder gedrag…..

Een maand aan je vitaliteit werken….

Maar ik weet ook uit eigen ervaring dat als je een maand serieus werk maakt van het verhogen van je vitaliteit, dat je jezelf al ongelofelijk veel beter kunt voelen. En dan is het geen MOETEN maar WILLEN, omdat je jezelf veel energieker zult voelen. Ik wens iedereen ongelofelijk veel succes met het loskomen van het ‘brood en spelen’ wat ons wordt voorgehouden en dat we de energie vinden om echt zelf deze keuzes te maken. Ook al denk je wellicht dat je dat nu al doet; deze keuzes zelf maken. Dat is soms ook waar, maar ik vermoed dat o.a. Unilever en grote mediaconcerns meer bepalen wat wij tot ons nemen, dan dat we zelf voldoende energie hebben om die keuzes echt zelf te maken. Maar goed; dat is mijn mening en ervaring…

Vitale groeten,

Peter Verbeek

P.s. Ik help je kosteloos bij het opstellen van je ‘maandplan’

Comments (8)

 1. Kan het van harte beamen. Ben nog maar een dag of 10 geleden echt begonnen. De wil was er ineens en wordt dagelijks beloond. Het is heerlijk om iedere dag gezonde maaltijden klaar te maken, die zuivere voeding te mogen eten en te ervarem wat het effect op lichaam en geest is. Samen met meer bewegen!
  En dan is mijn eerste maand nog niet eens om….

 2. Leuk hoor; te gek! En het mooie is Lia; het houdt niet op. 10 dagen is ook ongeveer de periode die je nodig hebt om van je suikerverslaving los te komen. Sprak laatst een psychiater die me vertelde dat een milkshake bij kinderen eenzelfde beloningssysteem in de hersenen activeert als cocaïne bij volwassenen. Dus als je van die suiker af bent, ben je al zoveel van je afhankelijkheid kwijt. En dan moeten we nog beginnen met fietsen!! 🙂

 3. Mooi blog Peter, kan mezelf daar helemaal in vinden als gewichtsconsulent met de methode van Puur-Gezond.En precies zoals jij draag ik die formule ook graag uit. Weg met die pakjes en zakjes. Hoe minder verpakkingsproducten in je winkelwagen hoe beter voor je gezondheid. Terug naar hoe het vroeger was, trainingen met de kettlebell, gebruik maken van je eigen lichaamskracht en voeding zoals de natuur die bied. Als er je ramen niet mee kan wassen kan je het ook beter niet drinken zoiets in gedachte.
  Super wat je doet, hoop voor je dat er heel wat mensen mee kan bereiken. Succes voor nu met alle goede dingen die je doet.

  Groetjes Patricia

 4. Hoi Peter,

  Ik heb je blog weer met belangstelling gelezen. Kan je gedachtengang ook wel volgen hoewel ik er iets andere mening over heb. Wat mij betreft zou de motivatie voor ‘gezond en bewegen’ meer moeten komen vanuit de positieve meerwaarde voor de deelnemer zelf dan vanuit het achterlaten van meer negatieve uitwassen van onze consumptiemaatschappij. De reactie van Lia, hierboven is een mooi voorbeeld daarvan.

  Groet, Jos

 5. Het is mijn ervaring Jos; dat velen van ons nog niet doorhebben dat ‘de negatieve uitwassen van onze consumptiemaatschappij’ de aanleiding zijn van hun problemen. Men probeert nog uit alle macht mee te werken aan een systeem wat ons steeds verder verzwakt. Vandaar dat het artikel vanuit deze optiek geschreven is. Natuurlijk heb je gelijk dat intrinsieke motivatie de sleutel is, maar daarvoor moet je wel eerst de energie hebben. En als je zwaar in de negatieve spiraal zit, kun je die met ‘mijn maandprogramma’ doorbreken en zo je je intrinsieke motivatie weer terug vinden. Het is tevens mijn ervaring met verslaafden, depressieve mensen, overspannen mensen dat ze bij deze totaal aanpak na een maand al weer zo veel energie hebben dat ze hun ‘probleem’ onder ogen kunnen zien en er zelf aan kunnen gaan werken.

 6. Fijn dat er steeds meer mensen zijn die dit doorkrijgen. Hoe meer mensen weer natuurlijker gaan leven, hoe meer de maatschappij ten goede zal veranderen; is mijn overtuiging. Jij ook veel succes 🙂

 7. Peter,

  hier een reactie van een (bijna ex) pakjes en zakjes eter, geen idee dat dit ten koste ging van mijn energie en welzijn, totdat jij in mijn leven kwam. Na het avondeten werd ik altijd zo moe, dat het idd zappen en spelletjes spelen was op de I-pad. Nu merk ik bij jouw voedingsadvies geen of veel minder vermoeidheid meer, heerlijk!
  Het mooie is als ik nu wel weer eens zakjes en pakjes eten tot me neem hoe het verschil is en dat is enorm en niet meer wat ik wil!
  Vervolgens zoals de beweging, voor mij niets meer dan even wandelen of actief bezig zijn, een 1/2 uurtje is al voldoende om er energie uit te putten. Maar ook op geestelijk vlak, zijn je adviezen niet meer weg te denken uit mijn leven en waarom….omdat ik merk dat het werkt!
  Daarnaast de meditatie, gewoon even of lang en alles is goed hierbij, maar vooral het stuk acceptatie van mezelf en toeschouwer worden van mijn gedachten zonder oordeel naar mezelf en een ander.
  Dit geheel heb je prachtig gevormd en in een alles is goed methode, maar je confronteert me hier mee op een milde en aangename wijze! Dat is wat ik nodig had en nu ik het heb mogen proeven is er geen weg mee terug voor me.
  Wil alleen zelf nog soms te snel en te veel, maar ook dat leer ik nu (soms) al.
  Ik zie er weer naar uit om weer eens lekker(therapeutisch) actief met je te wandelen. Voor mij voelt het meer als een goede vriend, die me goede adviezen geeft en echt je begrijpt me op alle vlakken.

  Ga zo door…ik in ieder geval wel met jouw tips!

  thnx John Boerenkamp

 8. Dank je John, voor je lovende woorden. Ik doe wel ‘iets’ maar het overgrote deel doe je toch echt zelf! Als jij er nog niet aan toe bent om het daadwerkelijk uit te voeren, kan ik zeggen wat ik wil, maar dan dan werkt het toch niet. Dus DOEN is de sleutel en inderdaad van jezelf accepteren dat het misschien niet in 1x lukt. Maar dat is gewoon 1x meer opstaan dan dat je valt. Ik heb er zelf net zo veel ‘schik’ in dan jij! We spreken elkaar snel! 🙂

Pingbacks list